Familieliv,  Krop og ernæring,  Respiration og cirkulation,  Velvære og sundhed

EILO – hvad for en fisk?

EILO – hvad er det? For 10 måneder siden havde vi aldrig hørt ordet før. Men her 10 måneder senere er vi blevet meget klogere på hvad EILO er.

Det hele startede da vores datter fodboldtossen Lærke tilbage i sommeren 2020 begyndte at have problemer med at trække vejret under en fodboldkamp og måtte skiftes ud. I den næste fodboldkamp skete der det samme, og lige pludselig begyndte det også at komme til nogle af fodbold træningerne. Vi fik en tid ved egen læge, som med det samme sagde: Lærke, du har jo astma. Så Lærke blev opstartet i astma medicin. Men det blev ikke bedre. Faktisk blev det værre. Der blev så hos lægen lavet en lungefunktionsundersøgelse. Både uden og med medicin. Men på undersøgelsen var der ingen forskel på lungefunktionen. Hvilket var lidt mærkeligt. Lærke blev derfor henvist til en børnelæge for at få lavet nogle flere undersøgelser.

Hos børnelægen blev der igen lavet lungefunktionstest, som igen ikke viste noget. Så var det tid til en lungefunktionstest på et løbebånd, og her faldt Lærkes lungefunktion med 25% under og efter anstrengelse. Jubii nu kunne vi endelig sætte et navn på det – anstrengelses udløst astma.

Dog lagde børnelægen mærke til at Lærkes hals træk sig meget sammen under anstrengelse og lyden på hendes vejrtrækning var også meget speciel. Så børnelægen sendte os videre til en yderligere udredning på sygehuset, da han mistænkte hende for at kunne have noget som hed EILO.

EILO – hvad for en fisk?

Kikkert ned i halsen

På Vejle sygehus skulle Lærke have en kikkert ned i halsen, så de kunne se hvad der skete i hendes hals. Undersøgelsen var ikke særlig behagelig og det krævede virkelig meget af Lærke. Alt så normalt ud. Så nu blev Lærke sendt ud at løbe op og ned på trapperne end til at hendes vejrtrækningsproblemer kom frem. Da Lærkes vejrtrækning var rigtig besværet og med meget lyd på, så skulle hun løbe ind i undersøgelsesrummet igen for at få kikkerten ind igennem næsen og ned i halsen igen. Denne gang var det tydeligt, hvad der skete i Lærkes hals. Hendes stemmelæber og falske stemmelæber klappede sammen og dækkede for Lærkes luftrør, så der næsten ikke kom noget luft igennem. Igen blev EILO udnævnt til at være grunden til hendes vejrtrækningsproblemer.

For at bestemme helt nødagtig, hvor slemt det var, og for at give den endelige diagnose, så blev vi videre henvist til OUH, da de kunne lave en mere grundig undersøgelse

På løbebånd med et stativ på hovedet

Februar 2021 var Lærke så på OUH for at få lavet undersøgelsen, som kunne bestemme, hvor slemt hendes problem var. Undersøgelsen Lærke skulle igennem var en løbebåndstest med et stativ på hovedet. Fastspændt på stativet sad en kikkertslange, som så skulle være ind gennem næsen og ned i halsen, mens Lærke skulle løbe alt hvad hun kunne på løbebåndet. Vi havde den sejeste pige, som måtte gøre det 2 gange, da lægen havde glemt at trykke på optageknappen. Videoen viste, hvordan Lærkes hals lukkede sig sammen under anstrengelse, så der ikke var meget plads til at luften kunne komme igennem.

Lærkes EILO blev diagnosticeret til at være slem. I den høje ende af skalaen.

Hvordan kunne EILO så afhjælpes?

Lærke blev henvist til en talepædagog, som skulle lære Lærke at trække vejret på en anderledes måde. Lærke kom i intensiv træning og havde besøg af talepædagogen 2 gange i ugen. Her blev der lavet masser af vejrtrækningsøvelser og afslapningsteknikker. Dette træningsforløb blev ved i ca 5 mdr. Lærke blev tydeligt bedre til at styre sin vejrtrækning, men EILO’en blev ved med at genere Lærke til hendes fodboldtræning. Til opfølgningssamtalen på OUH i august 2021 tilbød lægen Lærke at blive opereret for at forsøge at forbedre Lærkes vejrtrækning.

I dag d. 18. okt. 2021 er Lærke så blevet opereret ved en laseroperation under fuld narkose.

Opfølgning på om operationen har haft effekt følger senere.

Lærke har selvfølgelig under hele forløbet spillet fodbold, og blev på trods af hendes vejrtrækningsproblemer udtaget til at spille på Kolding Q U18DM holdet igen i år.

Fakta omkring EILO:

EILO betyder Exercise-Induced Laryngomalacia Obstruction oversat til dansk betyder det Anstrengelsesudløst forsnævring i halsen – altså vejrtrækningsbesvær ved ind-og udånding.

Forskellen på anstrengelsesudløst astma og EILO er at ved anstrengelsesudløst astma er der vejrtrækningsproblemer, når luften pustes ud. Men ved EILO er der vejrtrækningsproblemer mest ved indånding, dog også ved udånding.

Symptomer på EILO:

  • Vejrtrækningsbesvær, der kommer hurtigt og/ eller pludselig under kraftig fysisk aktivitet. f.eks ved løb
  • Der er større besvær med at trække vejret ind end ud.
  • Man kan få fornemmelsen af kvælning
  • Der kan være lyd på vejrtrækningen
  • Man kan få ondt i halsen og i øverste del af brystet.

Årsag til EILO:

  • Hos nogle kan det være, at strukturen over stemmelæberne er for svag, og det kan medføre, at stemmelæberne enten bliver suget ind over nedgangen til luftrøret eller suget sammen, så der kun er en tynd revne , som luften skal passere.

Hyppigheden af EILO:

  • EILO er især udbredt hos eliteidrætsudøvere og er mere hyppig end man regner med. Mange, som har anstrengelsesudløst astma har også EILO.

Opfølgning på om operationen har haft effekt følger senere. Lige nu skal Lærke holde 14 dags pause fra alt sport og fysisk aktivitet.


Gå ikke glip af nyt på Momwifenurse.dk

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

4 Comments

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *