Når døden nærmer sig
Psykosociale forhold,  Smerter og sanseindtryk,  Søvn og hvile,  Viden og udvikling

Når døden nærmer sig

Når livets ende nærmer sig: Forståelse af de sidste øjeblikke

Når en elsket nærmer sig døden, er det vigtigt at forstå de fysiske forandringer, der forekommer i kroppen. Her kan du læse mere om, hvordan kroppen reagerer i de sidste øjeblikke af livet.

Usikkerheden om tiden

Et spørgsmål, der ofte optager pårørende til en person, der nærmer sig døden, er: “Hvor lang tid er der tilbage?” Svaret på dette spørgsmål kan have stor indflydelse på de beslutninger, der skal træffes. Skal man tage fri fra arbejde nu? Skal de nærmeste kaldes? Er det tid til at være hos den døende?

Dødens tidspunkt kan være svært at forudsige, og det er umuligt at give et præcist svar på, hvor lang tid der er tilbage. Døden kan komme pludseligt og uventet, mens den andre gange kan være en langstrakt proces.

Fysiske forandringer i kroppen

Når døden nærmer sig, undergår kroppen mange forandringer, som kan virke skræmmende, hvis man ikke forstår dem. Det kan være en stor hjælp for pårørende at være opmærksomme på tegnene på, at deres kære er ved at sige farvel til livet:

Tab af appetit og tørst

Når døden nærmer sig, mister den døende normalt interessen for mad og drikke. “Man dør ikke af sult eller tørst; man holder op med at spise og drikke, fordi man skal dø”.

For pårørende kan det være svært at acceptere, at den døende ikke længere spiser eller drikker. Nogle frygter, at deres kære lider af sult eller tørst. Men når kroppen begynder at bryde ned, er det naturligt at miste appetitten og tørsten. Kroppen kan ikke længere fordøje mad eller væske. For at undgå at væske ophobes i lungerne eller kroppen, undlader man at give væske gennem en blodåre til den døende.

Øget søvn og bevidstløshed

Den døende bliver ofte gradvist mere døsig og glider ind og ud af bevidstheden, indtil de til sidst kun reagerer svagt på stimuli som tale eller berøring. Selvom sanserne svækkes, er høre- og følesansen bevaret til det sidste.

Det er derfor vigtigt for pårørende at tale med den døende og ikke om den døende. Du kan informere om, hvad du agter at gøre, før du gør det, såsom at rette på puden, fugte læberne eller påføre vaseline. Det kan være beroligende for den døende at høre velkendte, rolige stemmer, musik, få blid massage eller blive holdt i hånden.

Pårørende kan give uvurderlig støtte gennem deres tilstedeværelse. Det kan mindske den døendes angst eller uro ikke at være alene. Nogle pårørende kan dog føle sig magtesløse i situationen. At tale kærligt, læse højt eller synge kan være til hjælp. Nogle gange er den største støtte blot at være til stede og være stille sammen.

Forvirring og uro

De fleste døende sover det meste af tiden, med klare øjeblikke imellem. Andre kan opleve forvirring og uro i de sidste dage. Et almindeligt fænomen er delirium, hvor opfattelsen af virkeligheden ændres. Den døende kan opleve hallucinationer. Delirium behandles med medicin, der kan skabe ro og mindske angst.

Ændringer i vejrtrækningen

Når døden nærmer sig, ændres vejrtrækningen ofte. Den bliver uregelmæssig med lange pauser.

Nogle døende kan udvikle “sekretraslen”, en højlydt vejrtrækning forårsaget af slim i luftvejene, som den døende ikke har kræfter til at hoste op. Det er ikke ensbetydende med, at den døende lider af åndenød. Tilstanden kan opleves værre for pårørende end for den døende, der ofte er bevidsthedssvækket. Ændring af stilling og medicin kan nogle gange lindre slim i luftvejene.

Smertelindring

Pårørende er ofte bekymrede for, at den døende skal lide i de sidste øjeblikke. Dette er dog sjældent tilfældet, og hvis der opstår smerter, kan de lindres effektivt i samråd med sundhedspersonale. Vores erfaring viser, at ingen behøver at lide i dag.

Ændringer i hudens farve og temperatur

På grund af nedsat blodcirkulation kan den døendes arme og ben føles kølige og blive blege eller marmorerede. Læber og fingerspidser kan blive blå, og urinproduktionen kan stoppe. I de sidste timer kan ansigtet ændre sig med en spids næse og indfalden, voksagtig hud.

Dødens indtræden

De fleste dør stille og roligt. Selvom døden ventes, og man tror, man er forberedt, kan det være overvældende, når den døendes vejrtrækning stopper, og hjertet holder op med at slå.

Oplevelsen af døden kan variere meget. Nogle oplever det som en lettelse, når den døende endelig får fred. Når døden nærmer sig, er det essentielt at give dig selv tid til at samle de nærmeste pårørende og sige et sidste farvel.

Gå ikke glip af nyt på Momwifenurse.dk

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *