Sådan udfører du den korrekte blodtryksmåling

Indikation

Formålet med blodtryksmåling er at finde ud af om borgeren har forhøjet blodtryk -hypertension, og hermed øget risiko for blodpropper, hjertesvigt eller slagtilfælde.

Man siger normalt, at hvis et blodtryk er over 140/90 så har borgeren et blodtryk, der er for højt.

Blodtryksmålingen bør foretages efter mindst fem minutters ro med den sygeplejerske, der skal udføre målingen. Målingen skal udføres i rolige omgivelser. Borgeren bør som udgangspunkt ikke have indtaget kaffe, alkohol eller have røget tobak en halv time før målingen.

Manuelt blodtryksmåling

Blodtrykket måles på en let bøjet overarm med borgeren siddende, så der sikres god arm – og ryg støtte. Manchetten anbringes tætsiddende på overarmen uden at stoppe blodgennemstrømningen. Det er vigtigt at manchetten anbringes direkte på huden og ikke på evt. tøjærme. Den skal placeres således at underkanten af manchetten er et par cm fra albuebøjningen. Selve manchetten skal nå hele vejen rundt om armen og have en bredde der svarer til ca. 40 % af overarmens længde. Det er derfor vigtigt at have manchetter i forskellige størrelser. Da borgerne har forskellig armtykkelse. Borgeren må heller ikke tale under målingen.

Manchetten oppustes hurtigt til omkring 30 mmHg over det systoliske tryk, herved ophører blodgennemstrømningen. Stetoskopets membran placeres på arterie brachialis lige under manchettens underkant. Man skal nu til at lette trykket langsomt.

Det systoliske tryk registreres, hvor pulsen høres første gang og det diastoliske hvor pulsen forsvinder helt.

Blodtrykket måles mindst tre gange og gennemsnittet af de to sidste målte værdier anvendes.

Blodtrykket kan være forskellig alt efter hvilken arm der måles på det er derfor en fordel at måle blodtrykket på begge arme og herefter anvende armen med det højeste tryk fremover.

Måling med blodtryks apparat

Måling med blodtryks apparat foregår på samme måde som med manuel måling. Det er stadig vigtig at manchetten passer i størrelsen til armen og sidder tæt til huden – direkte på huden. Samt at det foregår i rolige omgivelser og borgeren sidder godt og rolig.

Ligesom ved manuel måling er det vigtigt at borgeren ikke taler under målingen. Da målingen ellers kan bliver falsk høj.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *