Hjemmesygeplejerske eller primærsygeplejerske.

Hjemmesygeplejerske eller primærsygeplejerske?.

Jeg var i skole den anden dag på borgernær studiet. Her kom vi til at snakke om, at der ligger noget i hvad vi kalder os. Hedder vi hjemmesygeplejersker eller primærsygeplejersker?


Forstil dig, at vi ringer til en ny borger og præsentere os, som hjemmesygeplejerske i kommunen, og så tilbyder borgeren, at komme ind i vores sygeplejeklinik – fremfor at vi kommer hjem til borgeren.

Forstil dig så at vi ringer til den samme borger og præsentere os, som primærsygeplejerske.

Hvor tænker du, borgeren er mest tilbøjelig til at takke ja til sygeplejeklinikken?

I ordet hjemmesygeplejerske ligger meget af værdien i at “hjemme” betyder hjemme hos borgeren, og sådan var det også førhen. Hvis jeg slår hjemmesygeplejerske op i den danske ordbog står der følgende:

Sygeplejerske som er ansat i en kommunal hjemmesygepleje til at tage ud og yde sygepleje til ældre

Den danske ordbog

Men i fremtidens sundhedsvæsen er det ikke muligt, at sygeplejersken kommer hjem til alle de borgere, der har behov for sygepleje. Der bliver nemlig flere og flere ældre med behov for sygepleje, men der kommer ikke flere sygeplejersker til at dække det større behov. I stedet begynder sygeplejeklinikkerne at vinde frem. Der kan spares mange ressourcer ved, at det er borgeren ,som kommer hen til klinikken, fremfor at det er sygeplejersken, der kommer hjem til borgeren.

Borgere og antal hænder i fremtiden
Kilde: DST.dk

I min kommune har vi også flere og flere sygeplejeklinikker. Vi er kommet op på i alt 8 klinikker i kommunen. De fleste borgere er glade for at komme i klinikken. De siger, det er lige som at gå til lægen. Man har en fast tid og skal ikke sidde derhjemme og vente på at sygeplejersken kommer.

Jydske Vestkysten har skrevet en artikel omkring sygeplejeklinikkerne i Vejen kommune. Find den her

Jeg tror, at det betyder meget for borgeren, om vi kalder os selv for hjemmesygeplejersker eller primærsygeplejersker. Jeg tror også, at i fremtiden vil hjemmesygeplejeske udfases og primærsygeplejerske vil vinde frem. For vi kommer mere og mere til at yde vores hjælp på klinikkerne fremfor i borgerens eget hjem. Lige nu har borgerne en klar forventning om, at vi kommer hjem til dem. Men i fremtiden, når de nye generationer af ældre lærer at sygeplejen vil komme til at foregå i sygeplejeklinikkerne, som det vi tilbyder, så vil der heller ikke være så meget modstand, som der godt kan være fra nogle ældre i dag.

Jeg ved selvfølgelig godt at der altid vil være borgere, som ikke er i stand til at komme til klinikkerne, men i fremtidens sundhedsvæsen bliver det færre og færre vi kommer til at besøge.

Så vi burde kalde os primærsygeplejersker, når vi præsentere os for borgeren. Da der så ikke vil ligge en forventning om, at vi kommer hjem til dem.

Hvad synes du – bør vi kalde os hjemmesygeplejersker eller primærsygeplejersker?

Vil du læse mere om uddannelsen jeg er i gang med så kan du finde flere indlæg her https://momwifenurse.dk/kategori/mit-liv-som-sygeplejerske/specialeuddannelse-i-borgernaer-sygepleje/

Gå ikke glip af nyt på Momwifenurse.dk

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *