Hjertemedicinsk afd.
Specialeuddannelse i Borgernær Sygepleje

Ekstern klinik på hjertemedicinsk

I forbindelse med min uddannelse til specialsygeplejerske i borgernær sygepleje skal jeg i ekstern klinik flere gange. Denne gang var det hjertemedicinsk sengeafsnit på Kolding sygehus, jeg var så heldig at besøge.

Jeg skal faktisk i ekstern klinik i 6 uger fordelt over hele uddannelsen. Hvilket jeg synes er så fedt. Personlig elsker jeg, at komme ud at opleve nye ting, og at jeg så gør det, imens jeg uddanner mig, er bare et plus. Jeg skal både i ekstern klinik på forskellige sygehus afdelinger og i almen praksis. Så det bliver bare et rigtig spændende år for mig.

Jeg har nu afsluttet 5 dage i ekstern klinik på hjertemedicinsk sengeafsnit i Kolding. 5 dage hvor jeg har været sammen med nogle fantastiske sygeplejekollegaer, som brænder for deres speciale. De modtog mig med åbne arme og med stor iver for at lære mig om netop deres speciale.

Mine oplevelser på hjertemedicinsk afd. på Kolding sygehus

Første dag var jeg med i modtagelsen. Hjertemedicinsk afd modtager borgere direkte, udenom FAM fra bl.a. egen læge. Når borgeren modtages, så er noget af det første, som bliver startet op telemetri – hjerteovervågning, og der bliver taget et EKG. Borgeren bliver TOKS’et, får målt vital værdier, og der bliver lavet en indlæggelsessamtale. Her efter bliver de tilset af en læge. Det hele sker ret hurtig og systematisk. Borgeren er helt klart i gode hænder blandt et sundhedspersonale, der kender deres speciale.

De næste dage var jeg med i selve plejen, til stuegang og udskrivelser. Det var lidt en øjenåbner for en hjemmesygeplejerske som mig. For selvom, at de havde flere læger på afdelingen hele dagen, så tog stuegang meget lang tid, og det var derfor ikke altid muligt for sygeplejersken, at nå at sende plejeforløbsplaner til kommunen inden for aftalen i SAMBO – som er den aftale, der er udarbejdet mellem kommunerne og regionen. Dette er noget, som vi i hjemmesygeplejen ofte bliver lidt irriteret over. Så det var dejligt, at se det fra den anden side, og hermed opnå en bedre forståelse for, hvorfor det ikke altid lykkes ,at lave den bedste sektor overgang. Men det var ikke kun lægerne, som var skyld i at det ikke lykkes, ofte er det også kommunerne selv, der spænder ben for sig selv. Ved ikke at lytte til plejepersonalet. Jeg oplevede, at plejepersonalet havde de bedste intentioner for borgeren, som så blev skudt ned af visitatoren i kommunen.

Vi taler om det nære sundhedsvæsen, og om borgeren i centrum. Men når alt kommer til alt, så drejer det hele sig om økonomi. Ofte på borgerens bekostning.

Jeg fik også lov til at være med i hjerteskole, hvor borgere kommer ind 2 gange i ugen i 6 uger, og har om forskellige emner sammen med en sygeplejerske fra hjertemedicinsk. Dette er et fantastisk tilbud til hjertepatienterne.

Jeg var også med i AK klinikken, hvor der er meget fokus på selvtestere. Dvs at de borgere, som kan oplæres til selv at teste deres INR får et apparat med hjem, og indrapportere så til afd. med deres målinger, og modtager så en besked tilbage med deres dosering af Marevan. Hjemmesygeplejersker kan også blive lært op til at gøre dette hos en borger, som er tilknyttet AK klinikken. Det var nyt for mig.

Jeg havde en rigtig spændende uge og glæder mig allerede til næste gang jeg skal i ekstern klinik, som er i uge 46. Jeg ved dog ikke hvor jeg skal hen endnu, men er sikker på lige meget hvor det bliver så kommer jeg til at lære noget nyt.

Gå ikke glip af nyt på Momwifenurse.dk

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

One Comment

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *